Deu raons per les quals val la pena aprendre una llengua estrangera


Ja sigui per la teva carrera professional, per estudis o simplement per una motivació personal, et volem donar 10 motivacions que hem recollit i que et poden ajudar a motivar-te per millorar en el domini de les llengües estrangeres.


Raó 1: "Divertides?" - Les llengües estrangeres són divertides!

Una de les raons més senzilles per les que aprendre una o més llengües estrangeres és que és divertit. Pots provar el teu progrés d’aprenentatge directament i notar com estàs millorant constantment i obrint perspectives completament noves. En una enquesta recent d'una empresa de programari especialitzada en programes d’aprenentatge d’idiomes per a tauletes, telèfons intel·ligents i PC, el 25 per cent dels més de 2.000 enquestats va declarar que l’incentiu principal per aprendre un nou idioma era que .... exacte! Que és divertit!

Raó 2: "Llavors també funciona amb el veí!" - Augmenta la teva competència intercultural

Imaginem-nos que el món és un poble i un dia el veí es posa amb una tassa davant de la porta i demana sucre, i no entens ni una paraula.  Independentment del punt de vista de cadascú sobre la globalització, el fet és que el nostre món és cada vegada més divers i ens relacionem amb persones de diferents àmbits culturals. La clau per entendre aquestes cultures és el llenguatge. Qualsevol que parli l’idioma del seu homòleg té accés al pensament, al sentiment i, a les accions dels altres descobrint una realitat i una cultura que seria desconeguda sense la llengua. Superar les barreres lingüístiques és la base d’una bona convivència!

Raó 3: "Més és possible si és junts" - Fes una contribució a la integració i a la participació

Tant si estàs en un país estranger com si et relaciones amb membres d’una minoria al teu país, si pots comunicar-te amb les persones que t’envolten, estàs promovent la interacció social.

Raó 4: "Let’s talk about business": aportaràs un impuls a la teva carrera.

Avui dia l'habilitat en llengües estrangeres esdevé bàsica en el món laboral. Si vols millorar la teva carrera professional, el coneixement d'una o vàries llengües estrangeres serà amb tota seguretat, un dels primers requisits. Els contactes amb els socis comercials i/o clients internacionals es fa més fàcil si parles la seva llengua materna. Per exemple, si parles anglès a un soci comercial francès, és molt més probable que la relació es mantingui a un nivell només de negocis que si pots parlar la seva llengua materna. Aquest fet sol comportar un avantatge molt important i pot donar lloc a avantatges en les negociacions de contractes o converses de vendes. Contribuir activament a l'èxit dins d'una organització és la millor manera de millorar la teva situació personal i laboral.

Raó 5: "Treballar on altres se'n van de vacances" - Millora les perspectives laborals internacionalment

Aprendre nous idiomes obre nous mercats de treball en altres països. Per exemple, el Servei d'Ocupació de Catalunya a través del Projecte EURES ofereix ofertes laborals a tot Europa que poden ser sortides professionals vàlides i experiències enriquidores.

Raó 6: Estàs preparat per a estades a l’estranger

Poder comunicar-te amb les persones locals quan estàs de vacances a l'estranger és una experiència enriquidora, com pot ser-ho fent les compres o demanant una cervesa al pub al vespre. Tanmateix, si estàs a l’estranger durant un període de temps més llarg, per exemple per a un semestre o com a part d’una estada professional, aprendre la llengua nacional no és una opció, sinó un deure. Si tens previst fer aquesta estada, idealment hauries d'haver treballat amb antelació la llengua del país que visitaràs fins i tot et poden demanar que certifiquis un nivell determinat perquè hi puguis anar (Properament farem un altre post amb la informació sobre les certificacions i les seves utilitats.)

Raó 7: "Pensar fora de la caixa": les llengües estrangeres amplien els teus horitzons

L'aprenentatge d'un altre idioma sempre ajuda a ampliar l'horitzó de coneixement. En l'àmbit privat, per exemple, poder llegir autors originals o veure pel·lícules i sèries sense subtítols, et permet descobrir subtileses i al·lusions que es perden en la traducció. En el cas de l'anglès, en l'àmbit professional, trobaràs gran quantitat de literatura especialitzada en llengua estrangera sobre la teva professió que no pots deixar escapar.

Raó 8: "Aptitud pel cervell": entrena la teva massa grisa

Els estudis actuals demostren que el multilingüisme provoca una activitat cerebral constant. El canvi constant entre dos o més idiomes té un impacte positiu en les funcions cerebrals i s’ha demostrat que pot retrassar la demència fins a cinc anys! Millor que anar al gimnàs :)

Raó 9: "Aprendre a aprendre": amb cada idioma addicional, l'aprenentatge es fa més fàcil

Un cop has desenvolupat una estratègia per memoritzar vocabulari i gramàtica, aprendre un idioma addicional et resultarà més fàcil. A més, amb altres llengües estrangeres d’una mateixa família d’idiomes, reconeixeràs molt més ràpidament l’estructura bàsica i termes similars i tindràs un avantatge clar a l’hora d’aprendre!

Raó 10: "Ser i semblar" - Augmenta la teva posició social

Si tens coneixements d’idiomes estrangers, no només promou les funcions cerebrals, sinó que també fa semblar més culte. Diverses enquestes, indiquen que gairebé la meitat dels enquestats consideren com a intel·lectuals a persones que parlen una llengua estrangera. Altres adjectius que s'atribueixen a persones amb habilitats en idiomes estrangers són “intel·ligents” i “culturalment interessants”.

Com pots veure moltes són les raons per aprendre una o diverses llengües estrangeres. Encara no t'has decidit? Ara més que mai la tecnologia aporta eines, fins fa poc impensables per trobar la millor metodologia i aconseguir el teu objectiu: millorar les teves habilitats en llengua estrangera! Comencem?